Älykäs koti

Jo pitkään ajatus älykkäästä, asujan tarpeisiin mukautuvasta kodista on tuntunut meille utopistiselta. Nyt kuitenkin älykoti on monelle osana jokapäiväistä arkea, eikä ajatus asujien rytmiin mukautuvasta lämmityksestä tai valaistuksesta tunnu enää scifi-elokuvan käsikirjoituksesta repäistyltä. Laitteet sopivat kodinsisustukseen, eivätkä riitele esimrekiksi masku -huonekaluliikkeestä hankittujen huonekaluen kanssa. Älylaitteet ovat osa monen arkea ja kotia, eikä ihme: ne sujuvoittavat arkea monin eri tavoin ja vapauttavat aikaa harrastuksille, perheelle ja läheisille.

Image

Mikä on älykoti?

Älykodilla tarkoitetaan kotitaloutta, jossa hyödynnetään älyominaisuuksia. Esimerkiksi turvallisuuteen ja viihteeseen liittyvät älyominaisuudet ovat helpottaneet monen arkea. Älykoti voidaan luoda uuteen tai vanhaan kotiin, kunhan kodissasi on toimiva sähkö- ja internet-verkko. Kun puiteet ovat kunnossa, löytyy älyominaisuuksia enemmän kuin unelmoida saattaa. Esimerkiksi älykäs valaistus on monelle ensimmäinen kosketus älykotien maailmaan: voit esimerkiksi ajastaa led-valon himmenemään iltaisin tai vaihtaa sen sävyä tarvittavan tunnelma mukaan.

Älykästä ohjausta

Usein älylaitteen pariksi tarvitaan ohjain. Monen laitteen kanssa voi käyttää sovellusta, jolla voi hallita kaikkia saman valmistajan laitteita. Toisinaan laitteita ohjaillaan kaukosäätimen tai katkaisijan kautta. Jos älylaitteita innostuu ostamaan enemmänkin, voi vaarana olla, että erilaisia ohjaimia kertyy ajan saatossa niin monta, että niiden kanssa on vaarana mennä sekaisin siitä, mikä kuuluu mihinkin laitteeseen. Ohjaimet onkin yhdistettävissä älykodin keskittimeen, eli hubiin. Hubin avulla voit ohjata kaikkia älylaitteita helposti samalla laitteella.

Image
Image

Älylaitteista turvallisuutta kotiin

Älylaitteilla voidaan tuoda kotiin myös turvallisuuden tunnetta usealla eri tavalla. Yksi keinoista on hankkia kotiin älykkäitä pistorasioita, jotka voit ajastaa päälle ja pois. Esimerkiksi kahvinkeitin tai suoristusrauta ovat usein laitteita, jotka jäävät vahingossa päälle aamun kiireessä. Pistorasian voi ajastaa menemään kiinni itsestään.