Sisustusratkaisut viihtyisään olohuoneeseen

Kaltaiseni tekniikka- ja hififanit tietävät, että olohuoneen keskipiste on tarpeeksi iso televisioruutu kaikkine herkkuineen. Täydellinen mediakeskus ei kuitenkaan riitä viihtyisän olohuoneen ja löhöilypaikan luomiseksi, vaan huoneeseen tarvitaan muitakin elementtejä. Tässä artikkelissa perehdytään tarkemmin näihin elementteihin ja siihen, miten saavuttaa rento ja viihtyisä fiilis olohuoneeseen.

Image

Ruudun ääreen nauliudutaan pitkäksi aikaa, oli kyseessä sitten leffamaratoni tai pelisessio. Siksi istuimen tulee olla mukava. Nykyisin monen olohuoneessa komeilee rento divaanisohva, jossa on mahdollista sekä makoilla rennosti että istua ryhdikkäästi esimerkiksi jännittävän ja keskittymistä vaativan peli- tai elokuvakohdan niin vaatiessa. Sohvaa hankkiessa kannattaa siis panostaa koeistumiseen. Ota myös selvää, voiko sohvan verhoilun pestä, sillä se määrittää myös värivalintaa ja sitä, miten rennosti sohvalla voi syödä.

Sohvan lisäksi seuraavaksi tärkeimpänä on matot ja verhot. Huoneen tekstiileillä on suuri vaikutus siihen, millainen akustiikka huoneessa on. Ilman mattoa ja verhotta huoneen ilme on toki minimalistinen, mutta silloin akustiikka kärsii. Matossa kannattaa siis panostaa paksuun mattoon, joka tuntuu mukavalta ja vähentää kaikua. Verhoissa kannattaa panostaa pimennysominaisuuteen. Täydellinen leffa- tai pelikokemus vaatii usein pilkkopimeän huoneen vaikka keskellä kirkasta kesäpäivää.

Valaistus on kolmas olennainen tekijä huoneen tunnelman luomisessa. Yleensä kattolamppu on suora valonlähde, joka toimii esimerkiksi arkisessa puuhailussa, siivouksessa ja työntekoa siivittämään. Pehmeä, viisto valo on kuitenkin ehdoton rennon ja viihtyisän tunnelman luomisessa. Siksi on paikallaan hankkia huoneeseen jalkalamppu tai pari. Myös erilaiset väriä vaihtavat led-valojohdot ovat suosittuja, eivätkä syyttä: värillä voi vaikuttaa huomattavasti tunnelmaan. Valon värin voikin valita esimerkiksi elokuvan genren perusteella ja luoda jännitystä.